maandag 18 januari 2016

Tongaporutu


Vanochtend een bijzondere trip gemaakt met Tom, we zijn langs de kust naar het noorden gereden, naar Tongaporutu. Een riviermonding en een strand met indrukwekkende rotsformaties.
Maar om te beginnen zijn we iets verder doorgereden naar Mokau om whitebait te eten, dat zijn hele kleine glasachtige visjes (feitelijk de jonge visjes van diverse soorten) die onder speciale voorwaarden gevangen mogen worden. Dat gebeurt met de hand met een net. De vangst is zeer waardevol en het wordt als een echte delicatesse beschouwd. Ik had er al wel over gehoord en gelezen en het op menig bord langs de weg zien staan, maar nog nooit gegeten.
Tom had een "whitebait omelette" en een "whitebait fritter" (gebakken in beslag) besteld en legde uit dat het een discussiepunt was wat het nu het lekkerst was. Ik kreeg van elk de helft en hij was benieuwd naar mijn mening. Gelukkig heb ik op m'n eerdere trips de verse vis al leren waarderen, anders was het wel een drempel geweest, stel je even een omelet voor met een heleboel witte worpjes met een duidelijk kopje en zwarte oogjes ;-) Lastig kiezen hoor, ze waren allebei heerlijk, uiteindelijk heb ik gezegd dat ik de fritter het lekkerst vond.

Daarna zijn we naar Tongaporutu gereden en langs de mondig van de rivier het strand op gegaan. Dit is alleen toegankelijk bij eb, heel handig om een ervaren gids te hebben die dat precies weet. Het was echt overweldigend mooi, enorme rotsformaties, verweerd door wind en tij. Er was een rij van 3 rotsen die de "Three Sisters" werd genoemd, maar de rots die het verst in zee staat is niet lang geleden ingestort en is nu niet meer dan een lage stomp. Maar achter de andere twee kun je zien dat er alweer een derde zus aan het vormen is. Echt heel gaaf om te zien hoe dit soort formaties ontstaat. En dan is daar ook nog de "Taranaki Elephant", prachtig grapje van de natuur lijkt het om zo een olifant neer te zetten.
Het was weer volop genieten en we hebben nog geboft met het weer, vanaf vanmiddag is het hier aardig noodweer, met de ene wolkbreuk na de andere. Hopelijk klaart het morgen en beetje op voor de rit naar Wellington. Helaas zit mijn tijd in Taranaki er op, maar ik ben er van overtuigd dat ik hier weer terug zal komen.
Geen opmerkingen: