woensdag 5 november 2008

2 dagen Akaroa

Vanuit Christchurch heb ik een trip gemaakt naar Akaroa, waar ik ook 1 nacht ben gebleven. Akaroa is een havenstadje op een schiereiland (Banks Peninsula) ongeveer twee uur rijden van Christchurch. Het was een prachtige rit er naar toe, het schiereiland bestaat uit de resten van twee enorme vulkaankraters, dit is duidelijk te zien in het landschap.

Ik had een tour met overnachting geboekt die zou bestaan uit een wandeling door een natuurreservaat, een bezoek aan de pinguinkolonie en een overnachting in een huis aan het strand van Flea Bay. Bij aankomst bleek ik de enige deelnemer te zijn die dag, dus het werd een heel bijzondere tour. Mijn gids was Shireen Helps een 4e generatie farmer in het gebied. Zij en haar man zetten zich in voor behoud van het natuurlijk schoon in de omgeving en met name de kolonie white flippered penguins die zich op hun grondgebied bevindt.
Bij de excursie naar de kolonie sloten nog twee deelnemers zich aan. Met z'n vieren gingen we gekleed in camouflage-kleding op pad. Eerst een wandeling langs de talloze nestkasten die op het land zijn aangelegd en waar op dit moment de pinguins hun eieren uitbroeden, er zijn al wat kuikens uitgekomen. Alles werd met het grootste respect en voorzichtigheid gedaan, om de pinguins zo min mogelijk te storen in hun natuurlijke gedrag.

Deze benadering heeft er voor gezorgd dat dit nog de enige plek in Nieuw Zeeland is waar de pinguins nog voor het donker wordt aan land komen en dat was heel bijzonder om te zien. Vanuit een schuilplek hadden we zicht op de baai waar honderden pinguins als kleine stipjes in het water rondzwommen (met de verrekijker goed te zien). Toen het begon te schemeren kwamen ze in groepjes richting de rotsen en sprongen en klommen ze aan land. Heel bijzonder. De pinguin met de gele randen op zijn kop, op het plaatje linksboven, is zogezegd een vreemde eend in de bijt in deze kolonie white flippered pinguins, een mooie bonus.


Met het weer zat het niet echt mee deze dagen, maar dat leverde wel mooie plaatjes op van een ruwe zee bij de kliffen en op de weg terug naar Akaroa de tweede dag kwamen we zelfs nog in de sneeuw terecht op het hoogste punt van de rit. Dat is echt een rare ervaring, in Nederland regent het of sneeuwt het afhankelijk van de temperatuur, maar hier heb je door het hoogteverschil in dezelfde bui op de ene plek regen, maar een paar honderd meter verder op je weg sneeuw.

Geen opmerkingen: